סוגי הציפורים הנודדות בארץ ובעולם


כבר בימי קדם עקבו האנשים אחרי התופעה המופלאה של נדידת הציפורים וסוקרנו ממנה. תופעה גלובאלית ייחודית זו ממשיכה להפליא ולסקרן אנשים גם כיום. כ- 4000 מיני ציפורים, המהווים כ-40 אחוז מכלל מיני הציפורים בעולם, הם מינים נודדים. כ- 11 מיליארד ציפורים נודדות בעולם פעמיים כל שנה, בסתיו ובאביב. כ 500 מליון ציפורים נודדות חולפות בשמי ישראל פעמים בשנה, בעונות הנדידה. בסתיו כיוון התעופה של הציפורים הוא דרומה לכיוון אפריקה ובאביב כיוון התעופה שלהן הוא צפונה לאירופה.
נהוג לחלק את הציפורים הנודדות למספר קטגוריות לפי זמן השהיה שלהן בארץ:

ציפורים חולפות  - ציפורים שחולפות בשמי הארץ, בדרך כלל עם עצירה קצרה באורך לילה או יממה או מספר ימים ואז  ממשיכות בדרכן לעבר יעדן באפריקה. למשל החסידה הלבנה והנחליאלי הצהוב.
ציפורים חורפיות - ציפורים שמגיעות לארץ בסתיו, בדרך כלל בספטמבר או אוקטובר, ושוהות במהלך כל החורף בארץ. באביב הן עפות בחזרה לאירופה. למשל הנחליאלי הלבן, אדום החזה והפרוש המצוי.
ציפורים קיציות - ציפורים שמגיעות לישראל באביב, בערך בפברואר- מרץ ושוהות כל הקיץ בארץ ואף מקננות בארץ. הן עוזבות את ישראל בסוף הקיץ, ועפות דרומה, לאפריקה. למשל תור מצוי, סיס חומות, סנונית רפתות, שרקרק מצוי, בז אדום ועוד.
עופות מזדמנים - מיני ציפורים הנראים בארץ לעתים נדירות. הם  מ יעים לארץ מידי פעם כנראה עקב סערות או על אניות  על אף שישראל אינה בתחום התפוצה הרגיל שלהן.
מלבד הציפורים הנודדות ישנן בארץ ציפורים שאינן נודדות,  המכונות ציפורים יציבות. ציפורים אלה מצויות בארץ כל השנה, מקננות בארץ וגם חורפות בה. למשל  הבולבול, הצופית, הפשוש, העורב, הצוצלת ועוד.

קרדיט לאתרים:





http://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=480  הספרייה של מט"ח